Ескалація на Близькому Сході: Іран готується до війни з Ізраїлем

Ескалація на Близькому Сході: Іран готується до війни з Ізраїлем

Цілком можливо, Іран атакує Ізраїль.

Я ще восени прогнозував ступені ескалації в регіоні: ХАМАС, Хезболла, Хусіта, Сирія і на завершення - Іран.

До речі, Тегеран закликав арабські країни приєднатися до антиізраїльської коаліції.

Знову ж таки я написав ще минулого року, що для Ізраїлю смертельно небезпечна сунітсько-шиїтська коаліція або консенсус між шиїтським Іраном та його проксі в Сирії, Лівані, Ємені, Іраку та сунітськими країнами на чолі з Саудівською Аравією.

Фрагментація світу у самому розпалі. Колись у Китаї була епоха "воюючих царств". Зараз у світі настає "епоха кластерів, що воюють". Просто війна не завжди є "класичною".

Ізраїль у цьому плані чимось схожий на середньовічне царство хрестоносців - такий самий острів у бурхливому ворожому морі з однією зовнішньою опорою на Папу Вашингтонського.

З іншого боку, Ізраїлю не звикати до таких історичних викликів. Можливо зараз ситуацію можна буде розрядити. Що не змінює загальної геополітичної диспозиції, яка у цій частині світу поступово загострюватиметься. Для нас це також дуже погані новини. Сподіватимемося, що радикалізації зараз не відбудеться.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.