Фінансова корекція 2024: відчайдушна спроба зупинити закономірне і незворотне

Фінансова корекція 2024: відчайдушна спроба зупинити закономірне і незворотне

Як видно з протоколів FOMC (протокол засідання Федерального комітету по операціях на відкритому ринку), з наступного року ФРС США розпочне цикл зменшення базової ставки й більш м'яку монетарну політику. Очікується три раунди зниження ставки по 25 б.п., загалом на 75 б.п. Тобто з піку у 5,5% ставка знизиться до 4,75%.

Це буде чи не перше в історії порушення ФРС ключового правила Тейлора, коли цикл зниження ставок розпочнеться за інфляції, яку не вдалось "заякорити": знизившись до майже 3%, вона бадьоро відштовхнулась від цього рівня і, потроху, почала зростати.

Здається, що ситуація з іпотекою (ставка для домогосподарств за іпотечними кредитами - 7%, тобто це і не іпотека вже), плюс нервова поведінка фінансових ринків, динаміка трежеріс (облігації Мінфіну США) з аномальною дохідністю на рівні Марокко чи Маврикія, тобто 5% - все це примусило Пауелла сказати на FOMC: "зупиняймо цей треш, нехай з нею, з інфляцією" (в протоколи це, звісно, не включили). Як наслідок, США остаточно буде виходити у 2024 році з "риторики війни".

Надважливий передвиборчий трек, коли на кону не тільки посада президента, але й Палата представників і Сенат, тобто Конгрес повністю, примусять адміністрацію Байдена зайнятись внутрішньою економікою, де постпандемічний імпульс відновлення починає видихатись. Америці як ніколи потрібна дешева сировина, перш за все енергетична. А також потужні рухи світового капіталу в долар. Перше - реально, друге - вже на межі реальності. Згадайте мій нещодавній матеріал. Досить цікавий парадокс: поки в Америці високі ставки, капітал з третього світу в облігації мінфіну США не потече.

Цей парадокс я розглянув на прикладі цін на товари класу лакшері. Парадокс Торнстена Веблена. Чим менші ціни на такий товар - тим менше попит. Логіка тут приблизна така - не може лакшері коштувати дешево. Бо якщо це дешево - це не лакшері.

Так само із трежеріс, облігаціями мінфіну США. Вони не можуть коштувати дешево. Не можуть опускатись нижче Греції за дохідністю. Бо тоді, це не фінансове лакшері, це не клас А. Це не супернадійність.

І здається FOMC ніби почув цю мою тезу: ставку будуть знижувати, трежеріс почали дорожчати, дохідність - падає.

Тепер питання - чи не запізнився ФРС?

Відкладені шоки високих ставок лише почали формуватись на горизонті як нова хвиля інфляції, за якою може бути потужна корекція фондових ринків у 2024 році.

Деякі гравці не повірили мені, коли я весною цього року казав про корекцію на фондовому ринку, особливо у бігтеху влітку 2023-го: зараз вони пропали, мабуть, не можуть розрахуватись з клієнтами, адже вірили, що після поганого 2022 року буде суперприбутковий 2023-й.

На щастя для деяких, частину компенсував мегавдалий листопад та грудень цього року. Втім прогнози на 2024 рік не такі лінійні. Шортисти можуть взяти своє.

А для України досить простий висновок - поки США не сформують новий насос ліквідності з світових ринків, включаючи дешеву нафту, суттєвої допомоги не буде.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.