ЄС виділив Україні ще €1,5 млрд макрофінансової допомоги

ЄС виділив Україні ще €1,5 млрд макрофінансової допомоги

Єврокомісія перерахувала Україні новий транш у розмірі 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги. Загалом протягом 2023 року Київ отримає 18 млрд євро у вигляді довгострокових пільгових кредитів.

Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter.

За її словами, фінансова підтримка Європи сприяла економічній стабільності та державним послугам України з початку російської війни. Загальний обсяг підтримки становить 85 млрд євро і буде продовжено. Зокрема, до 2027 року Брюссель планує виділити Україні 50 млрд євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які виплати отримують українці у країнах ЄС: що потрібно знати про суми, умови та останні зміни

Варто відмітити, що у 2023 році Україні надається 18 млрд євро макрофінансової допомоги, при цьому країна вже отримала 15 млрд євро. Термін погашення кредиту становить 35 років, при цьому відсотки та інші обслуговування кредиту будуть оплачуватися ЄС, а не Україною. Ці кошти призначені для фінансування пріоритетних видатків держбюджету, включаючи соціальні та гуманітарні витрати.

Нагадаємо, у жовтні Україна отримала від Європейського союзу дев’ятий транш макрофінансової допомоги. Йдеться про суму у 1,5 млрд євро.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Сполучені Штати Америки можуть до кінця поточного року ухвалити надання Україні грошей та зброї.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.