Анкара "ввічливо" видворила ватажків ХАМАС з Туреччини, - ЗМІ

Анкара

Турецька влада звернулась до одного з ватажків терористичного угруповання ХАМАС Ісмаїла Ханії з проханням покинути територію країни разом зі своїми підлеглими. Про це із посиланням на власні джерела пише видання Al Monitor. 

"Анкара ввічливо попросила Ханію та його оточення залишити Туреччину,  оскільки не хоче справляти враження, що вона захищає ХАМАС після вбивства бойовиками угруповання мирних жителів в Ізраїлі", - йдеться у тексті. 

Видання зазначає, що турецька сторона після нападу ХАМАС на Ізраїль намагається вибудувати свою позицію таким чином, щоб і надалі стояти на захисті інтересів палестинців при цьому "охолоджуючи" відносини з угрупованням. 

Для Заходу Анкара нині є тим партнером, який здатен вести перемовини з бойовиками угруповання. На користь цього, на думку видання, свідчать дзвінки президенту Реджепу Тайїпу Ердогану із закликом посприяти процесу звільнення бранців, яких терористи захопили під час вторгнення 7 жовтня. 

Також журналісти звернули увагу на зміну риторики Ердогана стосовно Ізраїлю. Він більше не робить "уїдливих випадів" в бік країни, як було раніше, натомість докладає зусиль, щоб не поставити під загрозу "новий розділ відносин" з Єрусалимом. Важливо, що турецький президент відмовився надати ХАМАС ту підтримку, на яку угруповання розраховувало. 

"Палестинські угруповання, включаючи ХАМАС, незадоволені позицією Туреччини. Її заяви розглядаються як неадекватні. Вони навіть не викликали посла Ізраїлю до МЗС", - розповіло видання одне з палестинських джерел в Анкарі.

Нагадаємо, ХАМАС оголосив про звільнення ще двох заручниць з понад 220, захоплених бойовикам. Йдеться про двох жінок старшого віку з ізраїльським громадянством. Терористи заявили, що мотивом до їх звільнення стало незадовільний стан здоров'я бранок. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, в Міноборони Ізраїлю завили, що анонсована наземна операція в Секторі Гази може затягнутися на місяці, проте вона має завершитися цілковитим знищенням воєнізованого угруповання ХАМАС. 

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.