Армія Ізраїлю наказала 1,1 млн жителів Сектору Ґази евакуюватися протягом доби

Армія Ізраїлю наказала 1,1 млн жителів Сектору Ґази евакуюватися протягом доби

ООН заявила, що Армія оборони Ізраїлю дала 1,1 мільйону жителів північної частини Ґази 24 години на евакуацію подалі на південь. Як пише The Guardian, цей наказ може свідчити про підготовку ізраїльською стороною до наземного вторгнення Смуги Ґази після шести діб повітряних бомбардувань.

Речник генсека ООН Стефан Дюжаррик розповів, що повідомлення про необхідність термінової евакуації ЦАХАЛ передав представникам міжнародної організації, які працюють у Ґазі. 

"Все населення сектора Ґази на північ від Ваді-Ґаза має переїхати до південної частини Сектора Ґази протягом найближчого часу - 24 годин",- навів він вміст повідомлення. 

Водночас в ООН вважають неможливим таке значне переміщення "без руйнівних гуманітарних наслідків".

"Організація Об'єднаних Націй наполегливо закликає скасувати будь-який такий наказ, якщо його буде підтверджено, щоб уникнути того, що може перетворити те, що вже є трагедією, на катастрофічну ситуацію", - заявив Дюжаррик.

Видання зазначає, що ЦАХАЛ наказ про негайну евакуацію ще не коментував. Між тим очільник управління ЗМІ ХАМАС Салама Маруф заявив, що попередження про необхідність переселення є черговою спробою ізраїльської влади "поширювати фейкову пропаганду, яка має на меті посіяти паніку серед громадян і завдати шкоди нашій внутрішній згуртованості".

Нагадаємо, у ВООЗ повідомили про загибель 11 медичних працівників у Секторі Ґази.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Міжнародний кримінальний суд в Гаазі може розслідувати воєнні злочини, скоєні бойовиками угруповання ХАМАС після вторгнення в Ізраїль, заявив головний прокурор МКС Карім Хан.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.