Боррель: Санкції проти росії працюють, однак вони не змінять світ за одну ніч

Боррель: Санкції проти росії працюють, однак вони не змінять світ за одну ніч

Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель визнав, що санкції проти росії працюють не на повну силу. Про це він розповів у інтерв’ю “Ми-Україна”.

За його словами, впроваджувати нові санкції проти рф зараз марно. Натомість необхідно зробити так, що працювали попередні обмежувальні заходи.

"Санкції працюють щодня. Ви можете вважати, що санкції це щось таке, про що оголосили і вони працюють. А санкції мають бути впроваджені. Абсолютно марно оголошувати санкції, якщо ви не в ділі. І на сьогоднішній день певні країни намагаються обійти санкції. Намагаються вкладати гроші в російську нафту та газ, намагаються уникнути обмежень і продати росії те, що їй потрібно для виробництва озброєння. Для мене головне - хороша реалізація того, що було узгоджено раніше. Моя робота, робота міністрів - це втілити в життя те, що ми вже вирішили", - наголосив Жозеп Боррель.

При цьому він нагадав, що деякі санкції суттєво вплинули на рф.

"Нічого не відбувається на повну, на усі 100%. Санкції намагаються обходити, але ми боремося з цим. 80% цивільних літаків росії не можуть літати в ЄС, у них закінчуються комплектуючі. Ми були залежні від імпорту російського газу на 40%, а зараз - 0. І це багато грошей, які не отримає росія з наших кишень", - заявив європейський дипломат.

І додав: "Санкції працюють, але вони не змінюють світ за одну ніч".

Як повідомляли "Ми-Україна", президент Володимир Зеленський заявив, що санкційна пауза після 11 пакета ЄС проти рф надто затягнулася.

Головне