Фінляндія закрила всі КПП на кордоні з рф, окрім одного - він знаходиться у Лапландії

Фінляндія закрила всі КПП на кордоні з рф, окрім одного - він знаходиться у Лапландії

Фінляндія призупинила роботу всіх пунктів пропуску на спільній з росією ділянці кордону, окрім одного. Виняток було зроблено для найпівнічнішого КПП Раджа-Йосеппі, який розташовується в фінській частині Лапландії, пише Reuters. 

Цей прикордонний пункт перетину, за даними фінських прикордонників, від сьогодні працюватиме щоденно. Прохачі притулку мають змогу туди звертатись у визначені години роботи - з 8:00 до 12:00. 

Рішення про тимчасове закриття пунктів пропуску з рф було прийнято після того, як з рф на фінську землю стало масово йти прохачі притулку, переважно з Кенії, Марокко, Сомалі, Ємену та Сирії. Лише за сотанні тижні у Фінляндію транзитом через росію в'їхало більш як 700 громадян цих країн. 

Гельсінкі заявляє, що Москва це робить навмисно. Кремль традиційно від обвинувачень відхрещується.

На додачу до закриття КПП буде також посилена охорона фінсько-російського кордону. На допомогу місцевим прикордонникам до країни прибудуть десятки офіцерів прикордонного агентства Європейського Союзу Frontex.

У Норвегії, яка також межує з росією, заявили, що поки що жодних порушень на кордоні виявлено не було. Проте норвезький прем'єр Йонас Гар Стьоре додав, що влада "готова вжити необхідних заходів для підтримання порядку на кордоні".

Нагадаємо, влада Естонії також не виключає можливості закриття всіх або окремих пунктів пропуску на спільній з росією ділянці кордону, як це зробила Фінляндія. В країні допустили, що після дій фінської влади, усі прохачі притулку можуть переміститися до естонського кордону. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, народний депутат і секретар Комітету з питань інтеграції України з ЄС Валентин Наливайченко розповів, що Євросоюз має намір ввести заборону на в'їзд на територію всіх країн-членів ЄС офіційних осіб рф, які причетні до агресії проти України. 

Головне