Гігантська пилова хмара із Сахари накрила центральну частину Європи

Гігантська пилова хмара із Сахари накрила центральну частину Європи

Європейські країни затягнуло жовтуватим серпанком пилу. Над країнами, які розташовуються в центральній частині регіону, нависла величезна пилова хмара, яку принесло з Сахари, пише Kronen Zeitung. 

Пік погодного явища спостерігався напередодні, 30 березня. Втім і сьогодні жителі Німеччини, Австрії, Франції та Швейцарії продовжують його відчувати. 

Науковці пояснюють, що щороку з Сахари змітається від 60 до 200 мільйонів тонн мінерального пилу. У той час як більші частинки швидко падають назад на Землю, найдрібніші частинки іноді можуть подорожувати на тисячі кілометрів.

Жовто-червонуватий сахарський пил затьмарює видимість. Лише у Швейцарії, за даними місцевого метеобюро 30 березня, у повітрі висіло 180 000 тонн пилу. Цей обсяг є удвічі більшим, ніж під час аналогічних пилових бур останніми роками.

У поєднанні з високими температурами, цей пил сприяє зниженню видимості, респіраторним захворюванням і зниженню індексу якості повітря. У Франції влада оголосила, що в низці районах перейдено поріг забруднення повітря. Це явище може вплинути на людей з такими захворюваннями, як астма. 

Лікарі рекомендують людям обмежити активність на свіжому повітрі та фізичні вправи в дні з високим рівнем забруднення Також населенню радять уникати місць з інтенсивним рухом, тримати вікна зачиненими та запобігати вдиханню занадто великої кількості забрудненого повітря, зокрема завдяки носінню масок.

Як писав "Ми-Україна" раніше, інспектори Держекоінспекції від першого дня російського повномасштабного вторгнення документують та ведуть підрахунок усіх збитків довкіллю, завданих ворогом. Збитки для навколишнього середовища від ракетного удару армії рф по ДніпроГЕС попередньо оцінюється у 140 млн грн.


 
 

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.