Готували диверсії на об’єктах ЗСУ та Міноборони: у Києві знешкодили "розконсервовану" групу фсб рф

Готували диверсії на об’єктах ЗСУ та Міноборони: у Києві знешкодили

Служба безпеки України знешкодила у Києві агентів фсб рф, що готували серію вибухів на об’єктах ЗСУ та Міністерства оборони. Про це інформує пресцентр СБУ.

За даними спецслужби, "розконсервована" агентурно-бойова групу фсб  у складі трьох осіб збиралася вчинити диверсії на військових об’єктах на Київщині. Пріоритетними "цілями" зловмисників були підрозділи Генерального штабу ЗСУ та Міністерства оборони України, а також їхні запасні командні пункти.

"Для вчинення диверсій фігуранти планували застосувати до 10 дронів, які вони спеціально обладнали саморобними вибуховими пристроями. Втім, співробітники СБУ спрацювали на випередження і затримали всіх учасників російської групи, коли вони приступили до активної фази підготовки диверсій", - йдеться у повідомленні.

Згідно з матеріалами розслідування, фсб рф сформувала цю групу ще у 2018 році. Кадровим співробітником 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби фсб завербував трьох осіб - жителів Києва та Чернігова - та перевів їх у режим "очікування" до початку повномасштабного вторгнення рф. Кожен з учасників займався певною  розвідувально-підривною діяльності на користь країни-агресора. Так, один з них виготовляв саморобні вибухові пристрої, інший відповідав за переобладнання "цивільних" безпілотних літальних апаратів в ударні дрони. А жінка-учасниця ворожої групи керувала дронами. Для цього вона пройшла спецкурси цього року на Київщині.

Розвіддіяльність група почала навесні цього року. Зловмисники стежиkи за місцями дислокації підрозділів Сил оборони на Київщині. Їх усіх затримали та оголосили підозри за двома статтями Кримінального кодексу України. Росагентам загрожує до 15 років за ґратами.

Як повідомляли "Ми-Україна", СБУ нейтралізувала у Херсоні антиукраїнське "підпілля", яке наводило ракети та керовані авіабомби окупантів на місто.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.