Гумкоридором з чорноморських портів вже вийшло 10 суден, планують ще 20, - Плетенчук

Гумкоридором з чорноморських портів вже вийшло 10 суден, планують ще 20, - Плетенчук

Попри зрив росією "зернової угоди" та неодноразові погрози бити по суднах, які прямують до узбережжя України вже 10 кораблів скористалися  українським гуманітарним коридором в акваторії Чорного моря. Про це розповів речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук. 

Він додав також, що на вихід з українських портів наразі курсують три судна.

"Загалом на захід новим коридором маємо - 12, на вихід - 10. І треба додати ці три, які наразі виходять. Така ситуація", - зазначив він. 

Ситуацію в Чорному та Азовському морях він охарактеризував як складну, втім контрольовану.

Видання Bloomberg написало, що той факт, що кораблі йдуть свідчить про те, що "смілива ставка України" на організацію власного торговельного маршруту в чорноморській акваторії після зриву погодженого з рф зернового коридору зіграла. Окрім того, у матеріалі зазначено, що світові страхові компанії знову почали покривати страхові ризики.

Нагадаємо, перші цивільні судна скористалися тимчасовим коридором 16 вересня. Йдеться про два кораблі, які транспортуватимуть українське зерно до країни Африки та Азії. За словами віцепрем’єра із відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, судна були завантажені майже 20 тис. тонн пшениці.

Як писав "Ми-Україна" раніше, задля нарощування обсягів експорту та скорочення часу на транзит перевірки українських аграрних вантажів було вирішено перенести з польського кордону до порту Клайпеди (Литва). Йдеться про ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль.

 

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.