Єгипет погрожує Ізраїлю виходом з мирного договору, якщо ЦАХАЛ вторгнеться у Рафах

Єгипет погрожує Ізраїлю виходом з мирного договору, якщо ЦАХАЛ вторгнеться у Рафах

Єгипет пригрозив Ізраїлю, що вийде з мирного договору, якщо ЦАХАЛ вторгнеться у прикордонне місто Рафах. Про це пише AP з посиланням на неназваних дипломатів.

У Єгипті наголошують, що у разі заходу ізраїльських військ у Рафах буде закрито основний маршрут постачання у Газу продуктів харчування та медикаментів. Як відомо, значна частина населення Гази втекла до Рафаху, рятуючись від бойових дій. Вони перебувають у наметових таборах та притулках, які розгорнули представники ООН поблизу кордону. 

Дипломати наголошують, що крім Єгипту про недопустимість вторгнення в Рафах Ізраїль попередили також Катар та Саудівська Аравія. Такої ж думки дотримуються і в ЄС.

"Наступ Ізраїлю на Рафах призведе до невимовної гуманітарної катастрофи та серйозної напруженості у відносинах з Єгиптом", - заявив очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Крім того застерегли Ізраїль від наземної операції у Рафаху і в Білому домі. У США переконані, що за нинішніх обставин це буде "катастрофою" для мирного населення.

Водночас у ХАМАСі заявили, що будь-яке вторгнення в Рафах "підірве" переговори за посередництва США, Єгипту та Катару, спрямовані на припинення вогню та звільнення ізраїльських заручників.

Як повідомляли "Ми-Україна", Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху анонсував "масивну операція" у місті Рафах. Він наказав Збройним силам країни розробити план евакуації населення з прикордонного міста.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.