Ледь не зіткнулися: у США обвинуватили Китай у небезпечному перехопленні літака (відео)

Ледь не зіткнулися: у США обвинуватили Китай у небезпечному перехопленні літака (відео)

Сполучені Штати обвинуватили Китай у небезпечному перехопленні американського бомбардувальника китайським винищувачем, яке ледь не завершилося зіткненням двох літаків. Інцидент стався 24 жовтня в нічний час доби, інформує Індо-Тихоокеанське командування ЗС США.

"Пілот J-11 Китайської Народної Республіки здійснив небезпечний перехоплення літака B-52 ВПС США, який на законних підставах виконував звичайні операції над Південно-Китайським морем у міжнародному повітряному просторі", - зазначає пресслужба командування.

У США наголосили, що китайський льотчик вів себе непрофесійно та наразив літаки на небезпеку зіткнення. Він показав низький рівень пілотування, коли перевищивши швидкість, "пролетів нижче, перед та в межах 10 футів від B-52".

Американська сторона підкреслили, що китайський борт порушив міжнародні правила та норми повітряної безпеки, оскільки намагався виконати перехоплення вночі і в умовах поганої видимості.

У Китаї на заяву США відреагували. У МЗС КНР заявили, що провина за інцидент лежить на США.  

"Я хочу сказати, що саме американські військові літаки, які облетіли пів світу до порогу Китаю, щоб продемонструвати військову міць, є  джерелом ризиків для морської та повітряної безпеки, а також небезпекою для регіонального миру та стабільності. Китай вживатиме рішучих заходів для захисту свого суверенітету, безпеки та територіальної цілісності", - заявила на брифінгу речниця відомства Мао Нін. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у травні в американському Міноборони публічно заявили про невиправдано агресивні маневри китайської авіації. Йдеться про випадок з винищувачем J-16 ВПС КНР, який пролетів перед носом RC-135 Rivet Joint, змусивши американський літак-розвідник пройти крізь турбулентність.

Головне