Міграційна криза: що відбувається на кордоні США та Мексики

Міграційна криза: що відбувається на кордоні США та Мексики

У США наростає криза в сфері міграції, а суперечності між федеральним урядом під керівництвом Джо Байдена та місцевими адміністраціями кількох штатів, на чолі з Техасом, набирають обертів.

Редакція "Ми-Україна" розбиралася, що відбувається на кордоні США та Мексики.

Штати на півдні, які традиційно є республіканськими, зосереджуються на міграційній проблематиці. Ця тема активно використовувалася Дональдом Трампом і Республіканською партією під час передвиборної кампанії. З іншого боку, північні штати, які в основному підтримують демократів, майже не мали досвіду управління нелегальною міграцією до цього часу. Демократи виступають проти посилення контролю на кордоні та уникають жорстких міграційних заходів.

Влада південних штатів, зокрема Техасу, почала застосовувати нову тактику - організовано переправляти прибулих нелегальних мігрантів до північних штатів.

Ця тактика викликає проблеми також у великих містах півночі, таких як Нью-Йорк та Чикаго. Місцеві влади стикаються з недостатньою кількістю житла для мігрантів. Щоб вирішити ці проблеми, влада Нью-Йорка була змушена зменшити фінансування інших міських програм.

Губернатор Техасу Грег Еббот видав наказ місцевим підрозділам Нацгвардії контролювати кордон із Мексикою та встановлювати укріплення з колючим дротом, щоб стримати потік нелегальних мігрантів. Він також відмовляється допускати федеральних прикордонників на цю територію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як путін маніпулює Заходом

Федеральний уряд через суд вимагає зняти укріплення, але Техас відмовляється передавати контроль над кордоном федералам. Губернатор Еббот стверджує, що штат має законне право контролювати свої кордони, і вважає дії місцевої влади законними.

Федеральні чиновники звинувачують Техас у "демонізації мігрантів" і "політизації питання". Адміністрація Байдена виставила ультиматум Техасу і вимагає передати контроль над кордоном федеральному уряду протягом 24 годин. 

Сам Грег Еббот звинуватив Байдена в порушенні імміграційного законодавства та конституційних прав на самооборону.

Також він активував статтю 1 розділу 10 пункту 3 Конституції США, яка дозволяє оголосити воєнний стан у штаті та діяти без огляду на федеральний уряд.

Варто зауважити, що у грудні 2023 року нелегально перетнули кордон 225 тисяч осіб, що стало найбільшою кількістю з 2000 року. Попередні дані показують, що протягом усього 2023 року близько 3 мільйонів осіб перетнули кордон до Сполучених Штатів. Більшість з них оселилася в прикордонних штатах, переважно в Техасі.

Слід відзначити, що чим більше загострюється ситуація на кордоні з Мексикою, тим менше уваги приділяється наданню допомоги Україні. Обидва питання об'єднані в один блок для голосування.

Як писав "Ми-Україна" раніше, окупанти формують загони прикордонників ФСБ для перекидання на кордон з Україною.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.