Мінус 900 000 барелів на добу: JPMorgan оцінив збитки нафтопереробки в рф після атак дронами

Мінус 900 000 барелів на добу: JPMorgan оцінив збитки нафтопереробки в рф після атак дронами

Регулярні прильоти ударних дронів по російських НПЗ вивели з гри близько 15% нафтопереробних потужностей країни-бензоколонки. Йдеться про втрату 900 000 барелів на добу, підрахували в JPMorgan Chase & Co, на дані якої посилається Bloomberg. 

Міжнародна енергетична група Gunvor Group дає скромніші показники. Її гендиректор Торбьорна Торнквіста оцінив збитки у втрату близько 600 000 барелів на добу.

Видання нагадує, що лише цього місяця одразу декілька російських НПЗ глибоко всередині країни зазнали атак дронів. Це послужило причиною злету ф'ючерсів на дизель та бензин.

"Це важливо, оскільки, вочевидь, це одразу ж завдасть удару по експорту дистилятів. Тож це, ймовірно, скоротить експорт на пару сотень тисяч барелів", - зауважив очільник Gunvor.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захід прорахувався: як стратегічні помилки партнерів призвели до зростання цін на бензин у ЄС

Як відомо, вказана компанія, до лютого 2022 року, коли росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, була великим трейдером нафти з рф. Втім після нападу росії на сусідню державу відійшла від співпраці.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у ніч з 16 на 17 березня на росію "налетіли" ударні дрони. В результаті атаки постраждав Слов'янський НПЗ, що розташовується в Краснодарському краї рф. Напередодні безпілотники атакували Сизранський та Новокуйбишевський НПЗ у Самарській області росії. Внаслідок влучання на території нафтопереробного заводу в Сизрані сталася пожежа, з ладу виведено установку з атмосферно-вакуумної перегонки нафти. За день до цього три дрони впали на території заводу нафтопродуктів у Новошахтинську Ростовської області, його робота призупинена.

 

Головне