На президентських виборах в Тайвані перемагає кандидат від демократів

На президентських виборах в Тайвані перемагає кандидат від демократів

На президентських виборах в Тайвані у суботу, 13 січня, перемагає кандидат від правлячої партії демократів Лай Чінте. Після підрахунку 99% голосів кандидат набрав 40,2% голосів громадян.

Про це повідомила інформаційна агенція Reuters. Як зазначається, переможець виборів виступив за окрему ідентичність Тайваню. Так, він заперечує територіальні претензії Китаю. 

Лай Чінте обіймав посаду віцепрезидента і тепер балотувався на третій термін. Це є безпрецедентним кроком для виборчої системи Тайваню. Вперше в історії країни на третіх виборах поспіль перемагає одна й та сама партія - демократична.

Демократична прогресивна партія під час нинішніх виборів мала два конкуренти. Йдеться про кандидата від найбільшої опозиційної партії Гоміндан Хоу Юй та ексмера столиці Тайваню Тайбею Ко Веньдже з Народної партії.

Після підрахунку понад 99% голосів він дістав 40,2% підтримки виборців. Друге місце зайняв Хоу Юй з опозиційної партії (33,5% голосів), а третє - Ко Веньдже (26,5%). І Хоу Юй, і Ко Веньдже підтримували позицію зближення з Китаєм. Вони вже визнали свою поразку.

Явка на виборах становила понад 70%.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, лідер Китаю Сі Цзіньпін під час новорічного звернення заявив про неминуче "возз'єднання" материкового Китаю з Тайванем. За його словами, він переконаний, що це "возз'єднання" відбудеться, адже "співвітчизники по обидва боки Тайванської протоки повинні бути пов’язані спільною метою та розділити славу відродження китайської нації".

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.