На Сумщині СБУ викрила агентурну групу ворога

На Сумщині СБУ викрила агентурну групу ворога

В результаті спецоперації на Сумщині Служба безпеки нейтралізувала ще одну ворожу агентурну групу, яка проводила розвідку позицій Збройних Сил України.

Про це повідомляє СБУ.

Зловмисники збирали інформацію про розташування українських військових в прикордонних районах області з метою коригування артилерійських і авіаційних ударів проти українських захисників.

Серед основних об'єктів для розвідування ворожої групи були місця розташування підрозділів ЗСУ, оснащених радіолокаційними комплексами. За цими координатами окупанти планували здійснити вогневе ураження з використанням реактивних систем залпового вогню "Град" та безпілотників-камікадзе.

Слідчі встановили, що групу керувала місцева мешканка, яку російська спецслужба привласнила до негласної співпраці після 24 лютого 2022 року.

За результатами слідства, агресор завербував жінку під час її незаконних перетинів кордону через непатрульовані пункти пропуску з рф. Під час цих подій вона пройшла підготовку та отримала завдання здійснити розвідувальну та підривну діяльність проти ЗСУ на північно-східному кордоні.

Для розширення обсягу виявлення об'єктів ЗСУ, фігурантка залучила двох спільників. Це виявилися її мати та знайомий, який мешкав у прикордонному регіоні.

ca781c3785ee4c0f474496e04b790b70.jpeg (469 KB)

З метою збору розвідувальних даних, вони подорожували по території регіону і конфіденційно реєстрували розташування українських захисників. Отриману розвідувальну інформацію спільники передавали керівниці агентурної групи, яка подальше передавала інформацію своєму контакту в ворожих спецслужбах.

Для зв'язку між зловмисниками використовували анонімні чати у месенджерах. Слідчі виявили всіх трьох учасників ворожої групи та затримали їх у їх власних помешканнях.

6742b9228641a7506d9b6429fda681c7.jpeg (572 KB)

Під час обшуків в учасників було виявлено мобільні телефони та сім-карти із доказами їх злочинної діяльності на користь країни-агресора.

На даний момент у затриманих оголошено підозру згідно до статей 28, частина 2, та 111, частина 2, Кримінального кодексу України. Вони знаходяться під вартою, а за їхню діяльність передбачено можливе накладення пожиттєвого ув'язнення.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, під Авдіївкою ворог кидає піхоту, але бійці "Шторм-Z" вже відмовляються воювати.

Головне