НАТО хоче відкрити центр оборонної підготовки для українських військових, - El Pais

НАТО хоче відкрити центр оборонної підготовки для українських військових, - El Pais

Північноатлантичний альянс має намір створити центр оборонної підготовки, аналізу та освіти для українських військових. 

Про це повідомляє El Pais.

Цей проєкт буде додатковою ініціативою, яка доповнить наявну навчальну місію Європейського союзу та програми, що реалізуються іншими союзниками.

У повідомленні зазначається, що центр оборонної підготовки не лише покращить військову підготовку солдат та військовослужбовців, а й спрямований на вдосконалення їх стратегічного мислення та навичок управління оборонною адміністрацією.

Головна мета проєкту полягає в підвищенні рівня підтримки України та допомозі у приведенні її військових сил у відповідність до стандартів Альянсу, до якого країна має намір приєднатися.

Варто відзначити, що до цього часу Альянс утримувався від кроків, які могли б бути сприйняті Росією як загроза. Тому допомогу Україні в навчанні та постачанні військової техніки надавали члени Альянсу на двосторонній основі або у складі груп.

Однак створення центру оборонної підготовки відображає зміну підходу в цьому питанні та є новим елементом відносин між НАТО та Києвом.

Наразі 31 союзник розглядає питання фінансування проєкту. Вирішується, чи буде він фінансуватися зі загальних коштів НАТО чи окремого бюджету.

Також обговорюється, який тип інструкторів буде працювати в центрі: чи це будуть фахівці, розміщені на новій базі, чи персонал, направлений членами НАТО на короткий термін.

Міністри оборони НАТО незабаром остаточно узгодять деталі проєкту. Очікується, що його остаточне схвалення відбудеться на саміті у Вашингтоні в липні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Силами протиповітряної оборони було знищено 13 із 26 ракет, які були випущені російськими військами.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.