Нетаньяху не збирається зупинятись: Ізраїль готується до наступу на прикордонний Рафах

Нетаньяху не збирається зупинятись: Ізраїль готується до наступу на прикордонний Рафах

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху наказав Збройним силам країни розробити план евакуації населення з прикордонного з Єгиптом міста Рафах у Секторі Гази. За його даними, там нині дислокуються "чотири батальйони" бойовиків угруповання ХАМАС.

Як пише CBS News, оголошення було зроблено за день після того, як президент США Джо Байден назвав військову кампанію Ізраїлю в Секторі Газа "надмірною". Американський лідер, так само як і низка міжнародних організацій розкритикували плани Ізраїлю вторгнутися у багатолюдне прикордонне місто.

Тель-Авів, своєю чергою, заявляє, що Рафах на сьогодні "є останнім оплотом ХАМАСа". А відтак, знищити ісламістську організації без введення військ у місто не вийде. З іншого боку, окрім "чотирьох батальйонів" бойовиків у Рафаху перебуває 1,5 мільйона палестинців, які мали раніше втікати від бойових дій у Газі.

Нетаньяху анонсував "масивну операція" у місті Рафах. Він пояснив, що прийдешня операція включатиме як евакуацію мирного населення, так і "розгром" загонів бойовиків ХАМАС, що там перебувають.

У Білому домі наголосили, що США не змінили своєї щодо війни і хочуть, щоб ХАМАС зазнав поразки.

"Але водночас… хоч ми й сказали це, ми також дуже ясно дали зрозуміти — президент дав це дуже ясно — що вони мають робити це, гарантуючи, що їхні операції будуть цілеспрямованими і проводитимуться таким чином, щоб захищати безневинних цивільних осіб", - уточнила речниця відомства Карін Жан-П'єр.

Нагадаємо, занепокоєння щодо планів Ізраїлю висловив і високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель. За його словами, такі дії "матимуть катастрофічні наслідки, призведуть до погіршення і без того жахливої гуманітарної ситуації та нестерпної кількості жертв серед цивільного населення". 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у ГУР МО розкрили деталі евакуації українців з Сектору Гази.

 

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.