Окупанти поглиблюють порт Маріуполя: Плетенчук пояснив, навіщо це росіянам

Окупанти поглиблюють порт Маріуполя: Плетенчук пояснив, навіщо це росіянам

Російські окупанти анонсували свої наміри зробити акваторію порту в Маріуполі глибшою. Для чого це росіянам в ефірі "Ми-Україна" розповів речник ВМС ЗС України Дмитро Плетенчук.

На його думку, це пов'язано з цивільним судноплавством.

"Тому що якщо мова йде про логістичне забезпечення саме військових, для цього у них є великі десантні кораблі, які не потребують великої глибини і які можуть фактично виходити на берег. І цих одиниць у них ще вісім штук. Тому скоріше за все це пов'язано з потребою і надалі вивозити награбоване з українських територій", - розповів він. 

Плетенчук також зазначив, що це може бути схожим на "потуги убезпечення свого угруповання" в регіоні, проте наголосив, що сенсу у цьому нема. На підтвердження свої слів речник ВМС навів приклад великого десантного корабля "Саратов", який разом з ще двома ВДК зазнав ушкоджень перебуваючи у порту Бердянська.

"Також була інформація, що вони намагаються побудувати нову трасу вздовж окупованих територій на півдні - це Запорізька, Донецька та Херсонська область. Так вони мабуть хочуть перестрахуватися, тому що вже навіть до них дійшло, що цьому так званому Кримському мосту там не місце і ми неодноразово наголошували, що його там не буде", - зазначив він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, втрати російських окупантів на війні в Україні за минулу добу склали 580 солдатів загиблими, тож тепер вони перевищили 280 тис. осіб з початку повномасштабного вторгнення росії.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.