Посол України в Ізраїлі: У секторі Гази ситуація напружена, нам негайно треба евакуювати людей

Посол України в Ізраїлі: У секторі Гази ситуація напружена, нам негайно треба евакуювати людей

У секторі Гази ситуація напружена, там негайно треба евакуювати людей. Про це повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук у проєкті "На часі" телеканалу "Ми-Україна". 

Основне з заяви Корнійчука щодо ситуації у Ізраїлі та Газі

  • У Тель-Авіві та в центральній частині Ізраїлю ситуація досить спокійна, аеропорт працює у штатному режимі, проте більшість міжнародних компаній відмовилися від рейсів через те, що страховка виросла у ціні.
  • Тим громадянам, які приїхали до країни як туристи та "застрягли" через війну, надали допомогу. Тимчасово їх поселили у готелі, а зараз шукають чартер аби вивезти їх до Молдови. 

"Наші громадяни, які, як правило, перебували в Ізраїлі тимчасово як туристи і не шукали прихистку, а просто приїхали - хтось до родини, хтось на святі місця, хтось на конференцію чи якісь публічні заходи і застрягли. Ми надали допомогу, знайшли спонсорів, і поселили їх тимчасово в готелі", - заявив Корнійчук.

  • Ситуація у секторі Гази зараз напружена, звідти терміново евакуюють громадян. Така ситуація вже була у 2021 році. Тому зараз формують списки бажаючих виїхати у Єгипет через єдиний прикордонний пунк. Оскільки, якщо почнеться наземна операція, цього зробити не зможуть. Евакуацію планують провести до четверга, 12 жовтня. 

"Зараз формуємо списки громадян, які хочуть виїхати в Єгипет через єдиний прикордонний пункт, який поки відкритий... Наші дипломати їх там зустрінуть, документують, тому що часто люди їдуть з простроченими або пошкодженими документами", - розповів посол.

І додав: "Якщо ця ситуація продовжиться до початку наземної операції, то нам не вдастся навіть цього зробити, тобто нам треба діяти максимально швидко... Коли починається наземна операція, перекриваються всі кордони по периметру. І ми не зможемо навіть в Єгипет допомогти евакуюватися. Це питання годин, і тому ми працюємо 24/7".

  • Громадянки, які загинули внаслідок війни, перебували на території Ізраїлю тимчасово. Зараз їхні тіла знаходяться у морзі. Поки з їхніми родичами на зв'язок не виходили.
  • Серед загиблих є громадяни США, Тайланду, Непалу та кількох європейських країн. 

Як повідомляли "Ми-Україна", в Ізраїлі кількість загиблих в результаті ударів бойовиків ХАМАС налічує 800 осіб, постраждали понад 2,5 тисячі людей. У той же час у секторі Гази внаслідок ізраїльських обстрілів вже загинули 560 палестинців.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.