росія планує встановити морські міни на шляху суден, що вивозять українське зерно

росія планує встановити морські міни на шляху суден, що вивозять українське зерно

Міноборони Великої Британії обвинуватило рф у намірі замінувати український гуманітарний коридор в акваторії Чорного моря. Відповідний висновок відомство оприлюднило у свідому розвідувальному звіті. 

Їх можуть закласти на підходах до українських портів, кажуть у розвідці. Таким чином окупанти хочуть стримати експорт українських аграрних вантажів.

"Розсекречені дані показують, що рф може продовжити атакувати цивільне судноплавство в Чорному морі, в тому числі встановлюючи морські міни на підходах до українських портів", - вказано у звіті. 

При цьому фахівці наголошують, що російська сторона навряд чи ставить перед собою мету відкрито топити цивільні кораблі, натомість прагне перекласти провину за напади на них на Україну. 

 У розвідці підкреслили, що ці дані публікують задля того, що публічно викрити викрити тактику агресора і таким чином запобігти подібним інцидентам.

Британія вчергове наголосила, що створила в чорноморській акваторії необхідні для відстеження дій росії можливості розвідки та спостереження.

"Ми прагнемо забезпечити, щоб Україна могла продовжувати експортувати свою с/г продукцію всіма відповідними маршрутами, включаючи її "гуманітарний коридор", суходолом та через Дунай. Великобританія продовжить працювати з Україною та низкою міжнародних партнерів для досягнення цієї мети", - зазначено у звіті.
 

Як писав "Ми-Україна" раніше, напередодні у ВМС ЗСУ заявили, що попри зрив росією "зернової угоди" та неодноразові погрози бити по суднах, які прямують до узбережжя України вже 10 кораблів скористалися українським гуманітарним коридором.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.