Російська залізниця заявила про "захоплення" Фінляндією чотирьох поїздів: що сталось

Російська залізниця заявила про

Російська державна залізнична компанія "Росі́йські залізниці" ("Российские железные дороги", РЖД) заявила про неправомірне захоплення її фінською "колегою" - VR Group - чотирьох високошвидкісних електро поїздів Allegro.

"Передача поїздів ... не була погоджена", - йдеться у заяві РЖД. 

Як пише Reuters, за день до цього державна залізнична компанія Фінляндії оголосила про конфіскацію поїздів "Алегро", які курсували між двома сусідніми країнами. У VR наголосили, що відповідне рішення було прийняте після 18 місяців " безрезультатних переговорів" стосовно виконання кредитних зобов'язань. 

Ці поїзди, навколо яких стався конфлікт, раніше належали спільному підприємству РЖД та VR. Для того, щоб відвернути банкрутство підприємства фінська сторона викупила кредити російської компанії, під які було закладено поїзди, а відтак отримала право їх конфіскувати. У VR підкреслили, що уряд рф знехтував своїми фінансовими зобов'язаннями перед спільним підприємством. 

Фінляндія розраховує ввести поїзди "Алегро" в експлуатацію для внутрішніх міжміських перевезень в країні з 2025 року.

Як відомо, пасажирські перевезення залізницею між Фінляндією та росією було зупинено у березні 2022 року, невдовзі після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Нагадаємо, 14 грудня уряд Фінляндії вчергове вирішив закрити пункти пропуску на кордоні з рф. Як виявилось, одразу після відкриття прикордонних пунктів "Ваалімаа" і "Нійрала" туди знову масово почали прибувати шукачі притулку.

 Як писав "Ми-Україна" раніше, 13 грудня президент Фінляндії Саулі Нііністьо розповів, що його країна надасть Україні черговий новий пакет військової допомоги.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.