СБУ та Міноборони виявили спробу розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ

СБУ та Міноборони виявили спробу розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ

Служба безпеки України та Міністерство оборони виявили спробу розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі артилерійських снарядів для Збройних сил України.

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, у Києві правоохоронці затримали керівника одного з Головних управлінь Міноборони, який причетний до оборудки. 

СБУ з'ясувала, що він у грудні 2022 року підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання оптової партії артилерійських боєприпасів для українських військових. Проте бюджетні кошти на той момент не переказали на рахунки експортера. Пізніше Агенція оборонних закупівель оборонного відомства уклала більш вигідний контракт на постачання цих снарядів армії із цим виробником.

У новій угоді передбачалось придбання артилерійських снарядів без посередників, напряму від виробника. Це значно скоротило терміни постачання продукції та зменшувало її ціну. У попередньому контракті ці моменти не були враховані.

Проте керівник одного з Головних управлінь МО не звернув уваги на новий і більш вигідний контракт і безпідставно продовжив дію попередньої угоди зі спецекспортером. Після подовження дії цього договору на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника було також перераховано близько 1,5 млрд грн. Ця сума на 30% перевищила вартість, яку було встановлено у договорі з виробником.

Під час обшуку у нього виявили документи, які підтвердили відповідну незаконну діяльність.

Посадовцю збираються оголосити про підозру в межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань) Кримінального кодексу України. Його також усунуто від виконання службових обов'язків. Йому загрожує до 15 років за ґратами.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, співробітники Національної поліції прийшли з обшуками в Ужгородську міську раду. Слідчі дії проходили у справі про розкрадання бюджетних коштів під час ремонту будівель комунального підприємства.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.