СБУ затримала ділка, який хотів збути за кордон комплектуючі до Мі-8

СБУ затримала ділка, який хотів збути за кордон комплектуючі до Мі-8

Служба безпеки України припинила незаконну діяльність щодо вивезення за кордон товарів подвійного призначення, які підлягають експортному контролю, на території Кіровоградської області. Ці товари включають допоміжні газотурбінні двигуни та навігаційну апаратуру для вертольотів Мі-8.

Про це пише СБУ.

Колишній посадовець Кропивницького СІЗО намагався продати це обладнання, розміщуючи оголошення на спеціалізованих сайтах. Для транспортування товарів за кордон фігурант планував скористатися послугами міжнародних вантажних перевезень. Водночас він намагався приховати нелегальний експорт, подаючи недостовірні відомості у товарно-транспортних деклараціях.

СБУ (1).jpeg (737 KB)

Співробітники СБУ детально задокументували обладнання, завдяки чому вдалося запобігти незаконному вивезенню за кордон авіаційних агрегатів та програмного забезпечення.

За наявних доказів зловмиснику оголошено підозру за порушення порядку міжнародних передач товарів, які підлягають державному експортному контролю (ч. 1 ст. 333 КК України).

Наразі триває розслідування для встановлення джерел походження та кінцевого отримувача вертолітного обладнання. Також готуються матеріали для передачі вилученого майна на потреби Збройних Сил України.

СБУ (3).jpeg (536 KB)

Нагадаємо, контррозвідка Служби безпеки виявила ще одну співробітницю російських спецслужб, яка діяла як інформаторка поблизу передової на Донеччині. Зловмисниця збирала розвіддані щодо розташування та руху українських військ, які брали участь у контрнаступальних операціях у районі Бахмута.

Співробітниця російських спецслужб проводила розвідувальну діяльність в своєму районі проживання - Костянтинівці. Вона спостерігала за переміщенням військової техніки ЗСУ, включаючи артилерію і системи HIMARS, а також збирала інформацію про напрямки польотів бойової авіації та маршрути руху важкої бронетехніки українських захисників.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, в ЦАХАЛ заявили про захоплення ключового пункту ХАМАС в Газі.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.