Торгували інвалідністю та студквитками закордонних вишів: СБУ заблокувала ще три ухилянтських схеми

Торгували інвалідністю та студквитками закордонних вишів: СБУ заблокувала ще три ухилянтських схеми

Правоохоронцям вдалось виявити та заблокувати низку нових схем ухилення від призову до лав ЗСУ та нелегального переправлення в треті країни чоловіків, придатних до служби. Їх ділки реалізовували в Закарпатській та Запорізькій областях, інформує пресцентр СБУ. 

  • Так, На Закарпатті організатори схеми переправляли чоловіків призовного віку до країни ЄС, що межує з Україною, "лісовими стежками". Встановлено причетність до організації оборудки колишнього "посадовця-силовика".
  • На Запоріжжі чоловік разом зі спільниками фальшував висновки лікарських обстежень своїх "клієнтів", дописуючи їм тяжкі діагнози. З цими документами ухилянти у МСЕК могли претендувати на отримання інвалідності 2-ї чи 3-ї груп. Блокування вказаної схеми допомогло відвернути "списання" більш як 40 чоловіків призовного віку.
  • Правоохоронні органи також виявили зловмисників, які обіцяли чоловікам нібито офіційне влаштування на роботу за кордоном або "продавали" місце в європейському вищому навчальному закладу. Натомість шахраї виводили кошти через підставних осіб і обривали всі контакти з "клієнтами". 

"За всіма викритими фактами триває розслідування", - інформує СБУ. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цифровізація армії: яким буде реєстр призовників та військовозобовʼязаних згідно нового закону

Нагадаємо, правоохоронці викрили військовослужбовця прикордонного загону, який намагався за 10 000 доларів влаштувати на службу в СБУ військовозобов’язаного чоловіка. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Кропивницькому затримали особу, яка працювала агентом російських спецслужб. Чоловік збирав розвіддані дані щодо Повітряних Сил ЗС України, зокрема, вивчав напрямки та частоту польотів українських бомбардувальників та винищувачів.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.