Українські оборонці знищили на півдні командно-штабну машину Р-149АКШ-1 та "Муром-М"

Українські оборонці знищили на півдні командно-штабну машину Р-149АКШ-1 та

Сили оборони Півдня за минулу бойову добу, 24 листопада, у своїй зоні відповідальності "відмінусували" більш як три десятки бійців армії рф. Також українські захисники знищили близько 15 одиниць військової техніки, включно з командно-штабною машиною Р-149АКШ та комплексом для дальнього візуального спостереження "Муром-М". 

Р-149АКШ: що це за машина 

Завдання цієї техніки, створеної на на базі шасі КАМАЗ-5350, полягає у встановленні зв'язку по закритих інтернет-каналах і здійсненні топографічної прив'язку через різні супутникові системи.

Машина здатна працювати у складних умовах постановки перешкод та забезпечує дальність зв'язку до 500 км у русі та до 1000 км на стоянці.

В Міноборони рф заявляють, що Р-149АКШ обладнана апаратурою новітнього покоління, а також радіозасобам серії "Акведук", що дозволяє бійцям всередині неї  "вирішувати завдання щодо формування та видачі сигналів бойового управління, збору та обробки інформації про виконання поставлених завдань, зміни оперативно-тактичної обстановки складу своїх військ та сил противника".

photo_2023-11-25_12-05-31.jpg (87 KB)

"Муром-М": що відомо про цей комплекс спостереження

Автоматичний комплекс дальнього візуального спостереження "Муром-М"призначений для ведення цілодобової дистанційної відео-тепловізійної розвідки, а також контролю та охорони відкритих ділянок місцевості на відстані до 10 км.

Ключовими його особливостями є швидке розгортання та тривала робота в автономному режимі. 

муром м.jpg (166 KB)

Окрім того на півдні армія рф втратила ще один "Град", САУ "Акація", дрон "Орлан-10", кілька мінометів та гармат, а також пункт управління безпілотниками.

Нагадаємо, російське окупаційне військо продовжує щоденно зазнавати втрат в живій силі, техніці та озброєнні на Таврійському напрямку. За минулу бойову добу солдатів армії рф тут поменшало на понад 500 осіб, ще троє потрапили в полон. Було знищено та пошкоджено загалом 45 одиниць техніки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, нічне протистояння між українською ППО та "шахедами" ворога 25 листопада закінчилось з рахунком 75:74. Переважну більшість повітряних цілей армія рф скерувала на Київ, проте ППО працювала сьогодні ще у щонайменше шести областях. Так, над Дніпропетровщиною захисники неба ліквідували ракету та пʼять ударних безпілотників противника. 

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.