В ЄС підтримали рішення Фінляндії закрити кордон з рф

В ЄС підтримали рішення Фінляндії закрити кордон з рф

Голова Європейської ради Шарль Мішель висловив підтримку Фінляндії у зв'язку з її рішенням обмежити перетин кордону з росією через міграційний тиск.

Про це він написав у соцмережі X.

Мішель висловив повну солідарність з фінським прем’єром Петтері Орпо та країною в цілому за це рішення.

"Вдячні за ефективні зусилля Фінляндії щодо захисту зовнішнього кордону Європи. Спроби росії інструменталізувати вразливих мігрантів будуть зустрінуті відповідною реакцією", - підкреслив Мішель.

Рішення Фінляндії включає зупинку роботи чотирьох з дев'яти прикордонних пунктів пропуску, а саме Ваалімаа, Нуйямаа, Іматра та Нірала, починаючи з 18 листопада.

Це рішення було прийнято відповідно до значного збільшення кількості біженців і прохачів притулку, що прибувають із росії. Лише на пунктах пропуску Вартіус та Салла продовжують приймати заяви від мігрантів щодо надання притулку.

19 листопада влада Фінляндії тимчасово закрила п'ятий пункт пропуску "Вартіус" на кордоні з рф.

За інформацією ЗМІ, Фінляндія готова закрити і решту прикордонних пунктів, що досі залишаються відкритими, вночі на 22 листопада.

За даними Держприкордонслужби, 17 листопада до прикордонних пунктів прибули 163 мігранти. За тиждень їх було приблизно 300. 

Нагадаємо, польські перевізники, які вже більш як 10 днів страйкують на кордоні, блокують навіть вантажні машини з гуманітарною допомогою та паливом.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у військовій частині на Чернігівщині виявили майже 40 млн грн збитків.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.