Від сьогодні ПЦУ перейшла на новий календар

Від сьогодні ПЦУ перейшла на новий календар

Православна церква України 1 вересня, з початком церковного новоліття, переходить на новоюліанський календар. Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

"Кілька років тривала підготовка до цього історичного рішення - переходу на більш сучасний і точний календар, яким давно вже послуговується більшість помісних Православних церков. Водночас Помісний Собор зберіг за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий (юліанський) календар", - зазначають у ПЦУ.

У новому церковному році дати нерухомих свят, постів, загальниць, дні вшанування пам՚яті святих будуть відзначатися на 13 днів раніше.

Свято Різдва Пресвятої Богородиці візначатиметься 8 (а не 21) вересня, Воздвиження Хреста Господнього - 14 (а не 27) вересня, Покрова Пресвятої Богородиці - 1 (а не 14) жовтня. Різдвяний піст триватиме з 15 листопада по 24 грудня, а Різдво Христове віднині святкуватимуть 25 грудня.

Водночас Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня.

Пасха у 2024 році припадає на 5 травня, і ця дата є спільною і для тих, хто дотримується юліанського, і для тих, хто живе за новоюліанським календарем.

У ПЦУ запевнили, що календарна реформа проходитиме без примусу.

Як писали "Ми-Україна" раніше , українські військові продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку. Захисники закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Минулої доби відбулось понад 25 бойових зіткнень.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.