Збій у "Київстар": чому не спрацював нацроумінг та коли відновить роботу мережа

Збій у

Масштабний збій у роботі мобільного оператора "Київстар", який стався вранці 12 грудня, приніс проблеми не лише абонентам компаній, а і банківському сектору, користувачам ПРРО та комунальним службам низки міст. 

Так, наприклад, у Львові міським службам вручну довелося вимикати вуличне освітлення, автоматична система не спрацювала. А у Сумській області - в одній з місцевих громад - тимчасово перестала працювати система сповіщення цивільного захисту. А у Чернівцях заявили про виникнення труднощів з оплатою за проїзд в громадському транспорті.

Збій у Київстар: чому національний роумінг не допоміг

Коли стало відомо про виникнення проблеми, оператор порадив абонентам скористатись спроможностями послуги "національний роумінг", завдяки якій можна який перемикатися між мережами в разі проблем зі зв’язком. Втім дуже скоро стало ясно, що це не працює. В Мінцифри виданню hromadske пояснили, що "нацроумінг не працює через те, що мережа "Київстару" не може передати інформацію про своїх абонентів мережам інших операторів внаслідок загального технічного збою".

Київстар ліг: коли відновить роботу

За оцінкою, яку озвучив очільник Мінінфраструктури Олександр Кубраков, ситуація має вирішитися за чотири-п'ять годин. Міністр зазначив, що наразі тривають ремонтні роботи. 

Масштабний збій Київстару: що робити, якщо потрібна термінова допомога

У зв'язку з ситуацією, яка склалась у роботі національного оператору мобільного зв'язку 12 грудня, у МЗС дали українцям низку порад на випадок, якщо негайно потрібна допомога: 

  • можна звернутися до найближчого відділку поліції або пожежно-рятувальної частини, 
  • також за допомогою можна звернутися до представників Нацгвардії, Нацполіції та ДПСУ, 
  • у нагоді можуть стати і розгорнуті у містах та селах Пункти незламності.

Як писав "Ми-Україна" раніше, влітку Єврокомісія продовжила безкоштовний роумінг для українців ще на рік. Йдеться про сім українських та 22 європейські мобільні оператори.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.