Зеленський про розмову з Орбаном: Я поставив йому лише два питання, але відповідей не почув

Зеленський про розмову з Орбаном: Я поставив йому лише два питання, але відповідей не почув

Президент України Володимир Зеленський заявив, що відкрито запитав у прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, чому він не підтримує вступ України в ЄС. Однак відповіді не почув. Про це глава української держави розповів під час великої пресконференції.

"В Аргентині я сказав Орбану: "Вікторе, дай мені одну причину, чому ви нас не підтримуєте в ЄС?". Це було ще до прийняття рішення (про початок переговорів щодо членства України у Євросоюзі, - ред.). Він не міг сказати. І друге. Я його попросив: "Скажи, а чому ми не можемо організувати офіційну зустріч між нами". Він також не міг дати відповідь", - розповів Володимир Зеленський.

Разом з тим український президент наголосив - він ніколи не говорив з Орбаном про припинення вогню в Україні чи переговори з рф.

"Я ніколи не говорив з Віктором Орбаном про припинення вогню чи про діалог з Путіним. Можливо він піднімав тему з його друзями чи лідерами ЄС, чи не знаю, десь за кордоном, можливо в Сполучених Штатах. Щось було таке в його промові, але я не знаю. Для мене це дещо дивно, тому що іноді його політика не дуже дружня до нас. І він знає це. Цей факт, він чув його від мене. Я йому сказав, що, власне, в мене було багато питань до нього. Але в будь-якому випадку ми сусідні країни і навіть незважаючи на усі ці виклики і всі ці роки, зокрема два роки повномасштабної війни, цей досвід нашого прямого діалогу, він не дав нам можливість власне відчути ці потужні дружні відносини. Тим не менш - ми сусіди, ми намагаємося знайти рішення і відповіді на певні питання, але задля цього нам треба організувати зустріч", - наголосив Володимир Зеленський.

Як повідомляли "Ми-Україна", чеський міністр у справах Європи Мартін Дворжак різко розкритикував угорського прем'єра Віктора Орбана, звинувативши його в шантажі Євросоюзу та зловживанні правом вето.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.