Зеленський провів розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом: подробиці

Зеленський провів розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом: подробиці

Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 9 січня, провів телефонну розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом. Про це повідомила пресслужба глави держави.

Як зазначається, посадовці поговорили про шляхи збільшення пропускної спроможності прикордонних переходів для досягнення цільового показника в 4 млн тонн експорту продукції. Це відбулось на тлі зростання щомісячного українського експорту через Румунію із 2 млн до 3 млн тонн.

Зеленський висловив подяку країні-сусідці за підтримку рішення про початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він також подякував за готовність поділитися з Україною позитивним досвідом європейської інтеграції.

Український президент розповів Йоханнісу про невпинні повітряних атак з боку росії та повідомив про важливість продовження співпраці з країнами-партнерами, аби і надалі зміцнювати повітряний щит України. Крім того, Зеленський і Йоханніс підняли тему двосторонньої співпраці, у тому числі - з програмою підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Таким чином Україна і Румунія мають намір почати працювати над двосторонніми гарантіями безпеки на основі Вільнюської декларації G7. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Румунія і Болгарія домовились про частковий вступ до Шенгенської зони. Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку привітав часткову угоду про вступ. Австрія раніше - рік тому - виступала проти розширення безпаспортної Шенгенської зони на Румунію та Болгарію на зустрічі міністрів внутрішніх справ Європейського Союзу. Приводом для цього стала нелегальна міграція.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.